Tétris zamienił magazyn na biuro STS w Katowicach

Firma bukmacherska STS ma większe biuro w Katowicach. Na nowoczesne przestrzenie do pracy zmieniono obiekt, który wcześniej pełnił funkcje magazynowe. Oprócz przemiany wnętrz dokonano odświeżenia elewacji budynku.

STS, który jest kontrolowany przez właścicieli przedsiębiorstwa deweloperskiego Atal, powierzył zadanie firmie projektowo-wykonawczej Tétris, spółce zależnej agencji doradczej JLL.

– Przebudowa magazynu na biuro to niestandardowe i niezwykle ciekawe przedsięwzięcie. Od strony wykonawczej trzeba wziąć pod uwagę wiele procedur i procesów administracyjnych. Kluczowy jest doświadczony zespół i sprawdzeni podwykonawcy. STS miał duże oczekiwania zarówno względem estetyki, wyglądu wnętrz, jak i optymalizacji kosztowej całej inwestycji. Przygotowaliśmy koncepcję zmieniającą układ funkcjonalny budynku. Spotkała się ona z uznaniem klienta, a efekt końcowy robi ogromne wrażenie – opowiada Tomasz Spalik, dyrektor ds. rozwoju, Tétris.

W projekt został zaangażowany zespół Design x Build Tétris. Do stworzenia klimatu biura projektanci wykorzystali we wnętrzach elementy wcześniejszej zabudowy przy ul. Porcelanowej. Widoczne są tu stalowe konstrukcje, ciężkie barierki na antresoli, odsłonięty został żelbetowy strop w sali konferencyjnej. Te akcenty uzupełnia tematyka, z którą STS jest związany, czyli sport. Na ścianach znalazł się m.in. mural z Diego Maradoną, czy fototapeta ze szkicami obuwia sportowego. W przestrzeni jest też sporo zielonych roślin.

– Zależało nam na tym, by było to miejsce spójne ze sportowym charakterem, a zarazem nowoczesne, funkcjonalne i komfortowe. Firma Tétris z powodzeniem zrealizowała w przeszłości projekt naszego biura w Warszawie, dlatego też ponownie zdecydowaliśmy się na współpracę. Cieszę się, że po raz kolejny otrzymaliśmy propozycję świeżej, nieszablonowej koncepcji, co pozwoliło osiągnąć efekt idealnie wpasowujący się w styl naszej firmy i charakter obiektu. Zyskaliśmy nowoczesne miejsce pracy, które skutecznie wzmacnia także wizerunek STS jako atrakcyjnego pracodawcy – wyjaśnia Marcin Walczysko, członek zarządu STS.

Nowe powierzchnie biurowe STS w Katowicach, fot. Tétris

Dzięki odpowiedniej wysokości pomieszczenia, architekci mogli zaproponować wprowadzenie elementu zwiększającego przestrzeń i podkreślającego industrialny charakter budynku – antresoli. W ten sposób uzyskano więcej miejsca do pracy i poprawiono komfort pracowników. W efekcie powstało biuro o powierzchni 540 m², mieszczące ok. 60 stanowisk, dwie sale konferencyjne, kuchnię i dwa aneksy kuchenne, budkę telefoniczną oraz sypialnię dla pracowników dyżurujących.

– W przekształceniu magazynu w przestrzeń biurową istotnym elementem była także zmiana elewacji budynku. Mimo, że Tétris specjalizuje się przede wszystkim w projektowaniu wnętrz, postanowiliśmy powierzyć firmie także tę część inwestycji. Rezultat przeszedł nasze oczekiwania. Zainspirował do zmiany według przedstawionego projektu wyglądu zewnętrznego pozostałych budynków, które znajdują się w kompleksie biurowym. Dzięki temu nasza katowicka siedziba nabrała spójnego, nowoczesnego wyglądu – dodaje Marcin Walczysko.

Prace prowadzone były od lipca 2020 r. do marca 2021 r. W tym czasie biuro STS cały czas funkcjonowało, przez całą dobę. Pomimo wielu zmiennych projekt został ukończony w terminie, a budynek pomyślnie przeszedł komplet audytów dotyczących zmiany użytkowania powierzchni.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Dodaj komentarz
Proszę, wpisz tu swoje imię