Na szczycie biurowca K2 przy ul. Kieleckiej 2 w Gdyni zawieszono symboliczną wiechę. Stan surowy otwarty obiektu świętowano po niespełna 14 miesiącach od rozpoczęcia projektu.

Budowa K2 osiągnęła kolejny kamień milowy. Pod koniec lutego br. zakończono prace konstrukcyjne na ostatniej z sześciu kondygnacji budynku, osiągając maksymalną wysokość 25 m. Fakt ten został uhonorowany zawieszeniem tradycyjnego wieńca na szczycie konstrukcji.

– Wspaniale było świętować tak ważny moment w procesie budowy naszej najnowszej gdyńskiej inwestycji. Biurowiec K2 odzwierciedla nasze zaangażowanie w rozwój sektora biurowego w mieście – powiedział Roger Andersson, dyrektor zarządzający Vastint Poland.

K2 ma swoją formą nawiązywać do architektonicznej tradycji modernizmu gdyńskiego. Budynek powstaje na skrzyżowaniu ul. Kieleckiej z jedną z głównych arterii komunikacyjnych miasta – ul. Śląską. To średniej wielkości biurowiec oferujący 11,4 tys. m2 nowoczesnej powierzchni biurowej, lobby ze strefami pracy i spotkań oraz 138 miejsc parkingowych rozlokowanych na 2-poziomowym parkingu podziemnym. Dodatkowo do dyspozycji najemców oddane zostaną miejsca postojowe dla rowerów na zewnątrz budynku oraz szatnie z prysznicami w hali garażowej.

– Nowoczesna i innowacyjna prefabrykowana konstrukcja biurowca K2 zapewni przyszłym użytkownikom pełną swobodę aranżacji wnętrz, natomiast zastosowane rozwiązania techniczne, wysokie parametry środowiska pracy. Jesteśmy bardzo zadowoleni, że w dobie pandemii realizujemy prace wyprzedzając harmonogram – skomentował Robert Gołąb, kierownik projektu w CFE Polska.

Inwestycja jest realizowana zgodnie z ideą zrównoważonego budownictwa oraz wymogami certyfikacji LEED. Jak zapewnia Vastint, do projektu wprowadzono szereg proekologicznych rozwiązań i przewidziano użycie przyjaznych dla środowiska materiałów budowlanych, zapewniających ponadprzeciętny standard przestrzeni biurowej oraz podwyższoną wydajność w zakresie zużycia energii elektrycznej i wody, a także dostępu do światła dziennego i kontroli jakości powietrza.

Dużym atutem projektu jest jego lokalizacja, zapewniająca dogodny dostęp do komunikacji publicznej i szeregu istotnych udogodnień, umożliwiających przyszłym pracownikom efektywne zaplanowanie dnia. Biurowiec powstaje tuż obok stacji Szybkiej Kolei Miejskiej Wzgórze Św. Maksymiliana i pętli autobusowej oraz centrum handlowego Riviera.

Zakończenie realizacji inwestycji zaplanowano na końcówkę br., natomiast pierwsi najemcy powinni się wprowadzić do budynku w połowie 2022 roku.

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Dodaj komentarz
Proszę, wpisz tu swoje imię